Top locuri de vazut in Romania:
Delta

Delta Dunarii este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase si unice atractii turistice din Romania. Nicio alta tara din Europa nu are o delta la fel de bine pastrata ca aceasta.

Exista multe locuri din estul Romaniei de unde poti explora Delta Dunarii, dar unul dintre cele mai bune este orasul Tulcea. Acest oras dateaza din cele mai vechi timpuri, chiar inainte ca romanii sa ajunga in Romania.

Este usor sa ajungi la Tulcea din capitala tarii, Bucuresti, cu autobuzul sau trenul. Exista multe companii in Tulcea care ofera tururi de o zi sau de jumatate de zi in Delta Dunarii. Delta Dunarii in sine este locul perfect pentru iubitorii de animale si observatorii de pasari.

Acest lucru se datoreaza faptului ca este una dintre cele mai bogate zone de biodiversitate din intreaga lume, pe locul 3 dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galapagos.

Adu-ti un binoclu si o camera foto si bucura-te sa petreci dimineata admirand pelicani si egrete. Daca ai noroc, vei vedea una dintre pasarile mai rare, precum cormoranul pigmeu sau gasca cu gat rosu.

Exista mai multe sate fermecatoare in Delta Dunarii care reprezinta un popas excelent pentru pranz. In satul Mila 23, poti lua un pranz pregatit in mod traditional cu peste local proaspat pescuit din Dunare. Localnicii ofera si vin de casa la masa, pentru ca oricum nu conduci catre Mila 23! Este accesibila numai cu barca.

delta
Muzeul „Zestrea Satului” Covăsânț

Muzeul "Zestrea Satului", vă oferă ocazia să cunoașteți zestrea cultural-etnografică din Covăsânț. La noi găsiți loc de liniște și recreere, loc în care poveștile înaintașilor sunt readuse la viață. Vă așteaptăm să ne vizitați!

zes
Cetatea oradea

9 SECOLE DE POVESTE

Cetatea Oradea este una dintre puținele cetăți bastionare din România. Cetatea Oradea a fost și este emblema orașului Oradea și punctul central al evenimentelor culturale.

Cercetările arheologice au stabilit locaţia acestui prim centru urban sub amprenta actuală a cetăţii orădene.  Prima construcție a fost ridicată inițial, la sfârșitul secolului al XI-lea, pe o insulă situată între brațele Crișului Repede și Peța, o zonă mlăștinoasă și împădurită. Aici, în zona numită Grădina Cerbilor, Regele Ladislau al Ungariei obișnuia să vină la vânătoare, ridicând și prima construcție, o biserică cu hramul Sfintei Fecioare Maria.

În anul 1619, principele transilvănean Gabriel Bethlen începe construirea, în incinta cetății, unui palat unic, cu pereții paraleli cu zidurile exterioare ale cetății iar în cele cinci colțuri fiind construite câte un turn. Construcția a fost realizată pe baza proiectului arhitectului italian Giacoma Resti din Verona. După moartea lui Gabriel Bethlen, construcțiile au fost reluate de către Gheorghe Rákoczi I (1630-1648) iar mai apoi de către Gheorghe Rákoczi II (1648-1660). Palatul Princiar, unic în Transilvania, a fost finalizat în anul 1650 în stil renascentist târziu, fiind considerat cel mai frumos ansamblu de monumente din Principat.

Șanțul care înconjoară Cetatea amintește de rolul important de apărare cu care a fost înzestrată această construcție, greu de cucerit de-a lungul secolelor. Șanțul era umplut cu apă termală din Pârâul Peța, dar și cu apă rece din Crișul Repede, având adâncimi de 4 m și lățime de 50 de metri, care astfel a împiedicat înghețarea apei și cucerirea Cetății pe timp de iarnă.

oradea
Cimitirul vesel din Sapanta

Un cimitir ciudat se afla in Sapanta, un mic sat romanesc situat intr-o vale pitoreasca din judetul Maramures. Un reper colorat care ne aminteste ca moartea nu trebuie temuta, Cimitirul Fericit a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania.

In cadrul Cimitirului Vesel, cunoscut si sub numele de Cimitirul Fericit, se afla 800 de cruci care arata viata celor ingropati acolo prin imagini colorate si anecdote. Infiintat de un sculptor local pe nume Stan Ioan Patras care a inceput sa sculpteze linii ingenioase si sa picteze crucile, Cimitirul Vesel arata moartea dintr-o alta perspectiva. Aici poti sa gasesti si alte detalii interesante despre Romania.

Fatada viu colorata a fiecarei cruci este plina de simbolism. Culoarea albastra profunda care inconjoara fiecare tablou este un simbol al sperantei, in timp ce porumbeii albi reprezinta pacea, iar pasarile intunecate simbolizeaza o moarte tragica sau suspecta.

happy-cemetry
Transfagarasan

Indiferent daca trebuie sau nu sa calatoresti intre Bucuresti si Sibiu, este musai macar o data sa mergi pe celebrul drum Transfagarasan.

Votat drept cel mai frumos drum din lume de cei de la Top Gear, soseaua lunga de 90 km traverseaza lantul muntos Fagaras. Din cauza altitudinii mari, este acoperit de zapada in cea mai mare parte a anului. Se deschide de obicei intre lunile iulie si octombrie, dar depinde de starea vremii. Noaptea, dupa lasarea intunericului, accesul este interzis.

Serpentinele incredibile sunt ceea ce fac acest drum atat de pitoresc. Simte-te liber sa te opresti la unul dintre numeroasele puncte de belvedere si sa admiri privelistile din vale.

Cand este senin, in zare se vede podisul Transilvaniei pana hat departe! Chiar si vara inca poti vedea petice de zapada ici-colo. Micile cascade incadreaza drumul, dar cea mai spectaculoasa bijuterie se afla chiar in varf: Balea, un lac glaciar pitoresc, care reflecta piscurile golase dimprejur.

In timpul iernii, drumul in sine este inchis, dar totusi se poate ajunge pana la punctul cel mai inalt folosind telecabina de la Balea cascada.

In fiecare an, cand lacul Balea ingheata, gheata este folosita pentru construirea unui hotel cu gheata, iar o noapte aici este cu siguranta o experienta de tinut minte!

Singura modalitate de a ajunge pe acest drum este conducand. Transport public care sa treaca prin zona nu exista, iar in weekendurile de vara soseaua este extrem de aglomerata.

Transfagarasan-Highway
Castelul Corvinilor

Romania este un adevarat paradis pentru calatorii care adora sa viziteze castele vechi si sa se bucure de alte perioade din istorie. Mai ales Transilvania este o bijuterie pentru vanatorii de castele.

De departe, preferatul meu este Castelul Corvinilor, denumit si Castelul Huniazilor din Hunedoara. Acesta dateaza din secolul al XIV-lea si este unul dintre cele mai mari castele din Romania.

De asemenea, figureaza pe lista celor sapte minuni ale Romaniei.
Acesta a fost cel mai vestic loc pe care l-am vizitat in calatoria noastra de opt zile prin Romania. 

Acest castel a aruncat parca o vraja asupra mea. Mi s-a parut ca am vizitat versiunea romanească a lui Hogwarts si eram gata sa-mi scot bagheta si sa exersez niste magie.

Asigura-te ca ajungi devreme aici, nu pentru a evita cozile (chiar si in sezonul de varf nu este aglomerat), ci pentru a face fotografii uimitoare ale podului de lemn care duce pana la intrarea castelului, fara alte persoane in fundal. Ia-ti timp suficient pentru a te plimba in jurul castelului si pentru a explora tot interiorul lui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biserica fortificata din Viscri

Regiunea uimitoare a Transilvaniei din Romania este intesata de castele fermecatoare, cetati impunatoare si biserici fortificate impresionante.

Acestea din urma sunt caracteristice satelor sasesti din Transilvania si reprezinta constructii defensive complexe, in jurul carora se intind satele.

Biserica fortificata din Viscri este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate ale Transilvaniei. Este construita in stil gotic si are o capela superba. Pe terenul bisericii exista si un muzeu care prezinta articole din viata de zi cu zi a sasilor ardeleni.
In afara de pitoreasca sa biserica fortificata, Viscri in sine merita o vizita.

Acest sat deosebit este o destinatie unica. Mersul pe strazile sale neasfaltate, unde ratele si gainile se plimba  fara grija in lume te face sa te simti ca si cum ai calatori in timp. Chiar cred ca Viscri este mai aproape de vremurile medievale in cel mai fermecator fel posibil.

Poti ajunge la Viscri doar cu mijloace de transport private, fie din Brasov, fie din Sighisoara. Biserica fortificata din Viscri este deschisa in fiecare zi si exista o taxa mica pentru a o vizita.

viscri-itsalltriptome
Cetatea Rasnov

Cand vizitezi Cetatea Rasnov din Romania parca faci un pas inapoi in istorie. Situata in regiunea Transilvaniei, in apropierea Muntilor Carpati, in orasul Rasnov, Cetatea Rasnov este oprirea perfecta dintre Brasov si Castelul lui Dracula din Bran.

Cetatea medievala inaltata pe un varf de stanca a fost candva o fortareata si un loc de refugiu impotriva invaziei turcesti. Cetatea Rasnov are o istorie intunecata ce cuprinde si  fortarea prizonierilor turci sa construiasca o fantana cu promisiuni de libertate pentru a fi tradati pana la urma.

Plimba-te prin cetatea istorica, oprindu-te sa vizitezi vechile case de piatra si scoala, toate acestea adapostind la un moment dat o comunitate aglomerata protejata de zidurile medievale. Interiorul este un amestec de ruine si magazine renovate, care ofera sansa vizitatorilor sa cumpere suveniruri autentice romanesti.

Una dintre cele mai spectaculoase parti ale vizitei cetatii este privelistea deosebit de frumoasa a padurii dimprejur si a Muntilor Carpati in departare. Chiar daca nu esti pasionat de istorie, o vizita aici merita chiar si doar pentru privelistea de sus.

La Rasnov poti ajunge cu masina sau cu autobuzul din Brasov. Semnul cu Rasnov in stil Hollywood marcheaza dealul cetatii.

rasnov-citadel
Castelul Peles

Povestea Castelului Peles este strans legat de istoria Regelui Carol I al Romaniei al carui singur copil, Maria, a murit de scarlatina la varsta de trei ani. Acest castel uimitor este locul unde fetita si-a petrecut ultimele zile. Ridicarea castelului Peles a durat aproximativ 39 de ani si acesta a fost folosit ca resedinta de vara de Familia Regala pana in 1947.

Designul arhitectural al acestui magnific castel este un amestec de stiluri clasice europene, estetica germana, eleganta italiana completata cu o nota de influenta renascentista. Dotarea cu facilitati moderne, cum ar fi un lift intern, telefon si toaleta, a fost unul dintre aspectele unice ale Castelului Peles.

Cele 160 de camere luxoase sunt decorate bogat, cu teme dedicate, avand influente franceze, turcesti si imperiale.

In interiorul castelului, poti admira mobilierul sculptat din lemn, mochete exclusive si vitralii uimitoare. Gradinile intinse sunt decorate cu fantani, statui si carari de marmura.

In timpul iernii, castelul si gradinile dimprejur reprezinta cadrul perfect pentru un basm de iarna. Acesta este motivul pentru care acest castel a fost folosit ca decor pentru seria Netflix – A Christmas Prince. 

peles
Castelul Bran

Castelul Bran din Romania este un loc superb in sine, dar rolul sau in mitul lui Dracula l-a facut sa devina cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania.
Bram Stoker, autorul irlandez al lui Dracula, a plasat actiunea romanului intr-un castel din Transilvania, dar nu a mentionat în mod special Branul. Cu toate acestea, Castelul Bran este cel care se potriveste cel mai bine descrierii din roman, castigand astfel porecla „Castelul lui Dracula”.
Petrece timp explorand exteriorul, dar nu rata nici interiorul castelului. Pe siteul oficial poti gasi orele de vizitare ale castelului.
Castelul nu are o legatura directa cu Vlad Tepes, figura istorica pe care se baza Dracula. Cei interesati sa viziteze locurile conectate cu Vlad Tepes si Dracula, isi pot trece pe lista mai multe orase si castele din Transilvania, inclusiv Sighisoara unde se afla casa in care s-a nascut domnitorul valah.
Daca ai in plan o calatorie cu masina prin zona, citeste aici despre ce ar trebui sa porti cand calatoresti in Romania.
Poti vizita Castelul Bran din Bucuresti, intr-o excursie de o zi, sau poti sta cateva nopti in zona. Sibiu (gasesti aici locuri de vizitat in Sibiu), Brasov si Sighisoara reprezinta baze excelente pentru a explora Transilvania.

bran
salina turda

Cuibarita in inima Transilvaniei, salina Turda este una dintre cele mai interesante locuri din Romania.
Aceasta salina exista de peste o mie de ani si, cu toate acestea, exploatarea sarii s-a oprit in 1932. Redeschisa in 2010, acum atrage turistii care vor sa invete despre procesul de extractie a sarii sau sa se distreze in parcul de distractii subteran.
Daca te-ai întrebat vreodata cum este sa te dai intr-o roata mare sub pamant (oare si-a pus cineva aceasta intrebare?!), acum ai sansa sa traiesti aceasta experienta. Alte activitati din salina includ tenis de masa, bowling si mini-golf.
Poti merge apoi sa vizitezi insula subterana de sare si sa te plimbi cu barca pe apa. Aceasta este partea cea mai frumoasa si probabil te va lasa cu gura cascata!
Amatorii de istorie au oportunitatea de a vizita si diferite zone ale minei si de a afla totul despre evolutia mineritului de sare in Romania. Asigura-te ca nu ratezi mina losif, unde poti auzi cel mai puternic ecou.
Daca iti strigi numele aici, acesta rasuna de aproximativ 20 de ori.

turda